Výtejte na online-recept, webu zaoberajúceho sa, ako už vyplýva z názvu,recept vo všetkých kritériách, ak chcete tu mať svoje recepty? posielajte ich hlavnému adminovi v kontaktoch, alebo na e-mail:online.recept@centrum.sk

Leden 2010

Kapustníky sestier Rybárových

31. ledna 2010 v 10:26 recepty
  • 500 g hladkej múky
  • 1 droždie
  • 2 vajcia
  • 2 dl oleja
  • 2,5 dl mlieka
  • 1 kyslá smotana
  • 600g hlávkovej kapusty ( príp. 1000 g kyslej kapusty)
  • cukor
  • soľ
  • rasca
  • 2 cibule
  • 250 g masla

Postup:
Plnka z hlávkovej kapusty: kapustu postrúhame nadrobno, podusíme na spenenej cibuľke domäkka, pridáme soľ, čierne korenie, rascu a cukor podľa chuti. Nakoniec zamiešame opražené maslo.
( Plnku z kyslej kapusty pripravíme obdobným spôsobom, ale soľ vynecháme.)
Cesto: Pripravíme kvások ( 1dcl mlieka, 1 droždie, lyžička cukru )
Do preosiatej múky dáme kvások, kyslú smotanu, vajce, soľ a cesto vypracujeme dohladka. Necháme vykysnúť.
Po vykysnutí rozdelíme cesto na rovnaké bochníčky, rozvaľkáme do oválneho tvaru, na polovicu dáme plnku, prikryjeme druhou polovicou a okraje zatlačíme. Potrieme žĺtkom, ktorý vopred rozmiešame s olejom.
Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi 15-20 minút.

Dobrú chuť !

Záhorácka knedľa – „knofla“

31. ledna 2010 v 10:26 recepty

4 rožky
500 g hrubej múky
čajová lyžička soli
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
petržlenová vňať
1 vajce
voda
lyžica tuku (olej alebo masť)

Postup:
Rožky, najlepšie sú dva - tri dni staré, nakrájame na kocky. Časť z nich ľahko opražíme na horúcom tuku. Do väčšej misy nasypeme múku, ktorú dobre zmiešame s kypriacim práškom do pečiva a soľou. Pomaly prilievame vodu, pridáme vajce a miesime cesto. Dobré cesto je vláčne a odlepuje sa od misky. Do cesta pridáme rožky a pokrájanú petržlenovú vňať. Z cesta tvarujeme väčšie guľky alebo knedlíky, veľkosť prispôsobíme nádobe v ktorej ich budeme variť. Aby sa nám cesto nelepilo na ruky knofle tvarujeme mokrými rukami. Prípravu cesta si načasujeme tak, aby voda v hrnci, kde sa budú "knofle " variť už vrela. Pred vložením do vriacej vody, knofle pekne zahľadíme, aby rožky nenabrali veľa vody. Varíme 20 minút. Knofle vyberieme, necháme vychladnúť a krájame na kolieska. Na prípravu jedla, okrem bežných hrncov budeme potrebovať, aj jeden väčší na varenie knedlí, habarku, niečo na vyberanie knedlí, varechy, strúhadlo na kapustu, nože na krájanie mäsa, väčšiu misu na cesto.


Paradajkové zelé s knoflama

31. ledna 2010 v 10:25 recepty
  • 850 g kapusty
  • 500 g paradajok (prípadne paradajkový pretlak 2 menšie konzervy)
  • 600 g bravčového pliecka
  • 1 až 2 lyžičky cukru
  • 1 lyžicu masti
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1cibuľu
  • sladkú papriku
  • soľ
  • čierne korenie celé
  • nové korenie celé
  • rasca
  • voda
  • sladká smotana
  • cukor

Postup:
Na masti popražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájané pliecko, osolíme, posypeme sladkou paprikou, pridáme koreniny. Podlejeme troškou vody a dusíme.
Paradajky zalejeme horúcou vodou, necháme postáť, vodu zlejeme a paradajky ošúpeme. Paradajky nakrájame a pridáme k mäsu a dusíme, môžeme pridať aj menší pretlak - pre farbu. Keď je mäso polomäkké pridáme na jemno nakrájanú hlávkovú kapustu. Dolejeme vodu. Keď je mäso mäkké zahustíme sladkou smotanou, v ktorej rozhabarkujeme 3-4 polievkové lyžice hladkej múky. Smotanu zriedime vodou, aby sa neurobili hrudky. Na záver ešte dosolíme a pridáme trošku cukru ( ak sú kapusta alebo paradajky málo sladké). Podávame s knedľou.


Plnený kapustný lis

31. ledna 2010 v 10:25 recepty
  • 250g guľatej ryže
  • 1 hlávku kapusty
  • 500g mletého bravčového mäsa
  • 1 vajce
  • 2 PL. oleja
  • 2 cibule
  • 2 ČL. červenej papriky
  • soľ
  • čierne korenie podľa chuti
  • 100g paradajkového pretlaku

Postup:
Z kapusty odstránime vrchné zvädnuté listy, vykrojíme hlúbik a dáme ju vcelku spariť do posolenej vriacej vody. Paríme asi 30 minút (v polovici času obrátime). Dostatočne sparenú kapustnú hlávku vyberieme z vriacej vody , necháme ju trocha vychladnúť a potom oddelíme asi 15 listov. Zvyšok kapusty pokrájame a polovicu dáme naspodok hrnca. Ryžu si udusíme a dáme vychladnúť. Medzitým na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku a pomleté mäso. Ochutíme soľou a korením, do vychladnutého mäsa
vmiešame vajce, ryžu a môžeme plniť. Na list do prostriedku vložíme 1 - 1,5 PL plnky, listy preložíme z oboch strán cez plnku a stáčame od strednej hrubšej časti k tenšej. "Holúbky" ukladáme do hrnca na vrstvu kapusty a prikryjeme zvyšnou kapustou. Keď nám zvýši plnka, urobíme guľky a prikryjeme ďalšou vrstvou kapusty. Podlejeme vývarom v ktorom sme kapustu sparili asi do ¾ zmesi a varíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Nakoniec rozmiešame paradajkový pretlak v približne 200ml vývaru a ešte 15 - 20 minút povaríme.

Hrnčekový koláč

31. ledna 2010 v 10:23 recepty
  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • ½ hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • ovocie ( napr. černice, maliny, jahody ...)
  • príp. 2 balíčky tortového želé, ½ l vody a 3 lyžice cukru

Všetko spolu zmiešame , na vrch poukladáme ovocie a pečieme vo vyhriatej rúre. Ak chceme, môžeme na vrch dať želatínu.

Dobrú chuť všetkým maškrtníkom !

Slivkovo – tvarohový koláč

31. ledna 2010 v 10:23 recepty
  • 1 lístkové cesto
  • 150 g ovsených vločiek
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • 500 g tvarohu
  • 2 škoricové cukry
  • 2 vanilkové cukry
  • slivkový lekvár
  • slivky

Na posýpku: ½ masla, 150 g hladkej múky, 150 g práškového cukru

Lístkové cesto natiahneme na plech, potrieme slivkovým lekvárom a posypeme ovsenými vločkami. Do tvarohu vmiešame vanilkový cukor a masu vylejeme na ovsené vločky. Poukladáme slivky, posypeme mletými vlašskými orechmi, posypeme škoricovým cukrom a na záver posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 35 minút.


tvarohový koláč

31. ledna 2010 v 10:22 recepty

  • 1000g tvarohu
  • 125 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 5 PL krupice
  • 1 prášok do pečiva
  • 5 vajec
  • 2 vanilkové cukry
  • ovocie

Maslo, práškový cukor, vanilkový cukor a vaječné žĺtky vyšľaháme v miske, zmes pridáme do tvarohu , postupne vmiešame krupicu a prášok do pečiva a nakoniec sneh z 5 bielok.. Všetko vylejeme na plech, na vrch poukladáme ovocie a pečieme - najskôr 15 minút pri 180 stupňoch a potom 30 minút pri teplote 150 stupňov Celzia.

Perlička, špenát a cherry paradajky s rozmarínom, zemiaky so šunkou a cibuľou

31. ledna 2010 v 10:21 recepty
  • perlička
  • 125 g masla
  • 1 kg zemiakov
  • plátkov sušenej údenej šunky
  • cibule, očistené a posekané najemno
  • 100g špenátových listov
  • 8 ks cherry paradajok
  • vetvičky rozmarínu
  • šálka hydinového vývaru
  • Soľ a čierne korenie v mlynčeku

Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. Zalejeme vodou, posolíme a uvaríme do mäkka.
Perličku vykostíme tak aby na mäse zostala koža. Cibuľu opečieme dozlata na 1/3 masla.
1/3 cibule odoberieme a zmiešame s 4 lístkami rozmarínu a 1 plátkom šunky pokrájaným na rezance. Zmes natlačíme pod kožu stehien.
Stehná i prsia posolíme a pokoreníme, opečieme na 1/3 masla dozlata. Prsia vyberieme a uchovávame pri 80°C. Stehná podlejeme svetlým vývarom a dusíme odokryté, za občasného podlievania 30 min pri 170°C.´
Paradajky prepichneme vetvičkou rozmarínu, opečieme a odložíme do tepla k prsíčkam.
Uvarené zemiaky scedíme, vrátime do hrnca a ešte 3 minúty nasucho zohrievame aby sa odparila nadbytočná voda. Do horúcich zemiakov pridáme ostatnú cibuľu i s tukom, roztlačíme na hmotu v ktorej sú ešte kúsky celých zemiakov. Dochutíme soľou a najmä čerstvo zomletým čiernym korením.
Plátky šunky rozprestrieme na dosku, na každý položíme 2 lyžice kaše s cibuľou a zrolujeme - vytvoríme valce - 3 ks na porciu.
Špenát 2 minúty podusíme v ½ ostatného masla. Posolíme a pokoreníme ho. Vyberieme ho rovno do stredu teplých tanierov, v ktorých budeme jedlo servírovať.
Hotové stehná vyberieme, výpek zlejeme a do horúceho výpeku všľaháme metlou ostatné maslo - získame omáčku. Každý kúsok mäsa prekrojíme na polovicu, aby sme získali 4 kúsky stehien a 4 kúsky prsíčok.
Servírovanie: V strede taniera už máme špenát. Vľavo od stredu závitky šunky a zemiakov, o ne oprieme 2 kúsky mäsa prsíčko+stehno. O mäso oprieme paradajky s rozmarínom. Prelejeme omáčkou.

Dobrú chuť.

Perlička s celerovým pyré, baklažánovým kaviárom a glazírovanou mrkvou

31. ledna 2010 v 10:21 recepty
  • perlička 1ks
  • mrkva
  • zeler
  • petržlen
  • cibuľa
  • smotana
  • baklažán
  • tymián
  • soľ, korenie

Perličku vykostíme a zeleninu očistíme. Stehná z perličky zabalíme do balotinek (podľa Kamily Magálovej do rumba) a varíme. Ak máme čas, je vhodné perličky variť na 73°C cca 7 hodín, akgulí nie, môžeme perličku uvariť do mäkka za cca 1 hodinu. Dve mrkvy odložíme a nakrájame na hranolčeky, 2/3 zeleru odložíme a nakrájame na kocky, ½ cibule odložíme na bok) zvyšnú koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a na panvici orestujeme, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a kosti z perličky. Všetko opečieme do zlata, vložíme do hrnca a varíme cca 2 hodiny, potom scedíme a vývar necháme zredukovat do karamelovej konzistence. Nakonec ochutíme soľou a korením.

Baklažán dáme do trúby na cca 300°C. Pečieme asi 15-30 minút na najvyššej teplote a potom baklažán ošúpeme a nakrájame na drobné kúsky. Ochutíme soľou a korením ( je dobré pridať do nasekaného baklažánu aj citrónovú šťavu, cesnak a olivový olej). Môžeme podávať teplé alebo studené ako prílohu alebo nátierku.

Zeler dáme variť do osolenej vody a potom rozmixujeme na jemné pyré, ktoré zjemníme smotanou. Ochutíme soľou a korením, pridáme citrónovú kôru, muškátový oriešok.

Na záver si nakrájame zvyšnoú cibuľu na jemno, podlievame vývarom z perličky,podusíme spolu s mrkvovými hranolčekmi do mäkka. Vývaru nedávame veľa, ale dbáme, aby sa vývar stále odparoval a tým karamelizoval. Prsíčka z perličky nakrájame na kocky, orestujeme a pridáme do mrkvy. A držíme v teple, aby prsíčka zmäkli, ale nevysušili sa! Perličku podávame s pyré, mrkvou a baklažánom.



Baklažán Maroko

31. ledna 2010 v 10:19 recepty
  • 3-4 veľké baklažány
  • bylinkové pesto
  • toastový chlieb
  • soľ

Baklažán nakrájame pozdĺž, osolíme a necháme odstáť. Po 20 min. povytláčame z nich šťavu a poukladáme ich na papierové utierky. Na rozpálenej panvici opražíme z obidvoch strán do zlatista. Opražené kúsky ukladáme do jenskej misy a potierame bylinkovým pestom. Hotové kúsky dáme chladiť na dve hodiny do chladničky. Vychladnuté podávame s opraženými toastami.

Bylinkové pesto:
  • olivový olej
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL píniových orieškov
  • všetko rozmixujem

Hríbové rizoto

31. ledna 2010 v 10:18 recepty
  • 2 stredné cibule: červená (alebo biela)
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 400 g čerstvých húb (dubáky, kuriatka, suchohríby...)
  • 1 PL čerstvého masla
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • drvená rasca
  • 0,1 l bieleho vína
  • 400 g guľatej ryže
  • 0,8 l vývaru (bujón zeleninový)
  • nakrájaná petržlenová vňať
  • strúhaný parmezán
Nadrobno posekanú cibuľu speníme do zlata na oleji, pridáme očistené a umyté huby pokrájané na plátky, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, posypeme drvenou rascou, pridáme maslo a dusíme do mäkka približne 15-20 minút. Potom pridáme prebratú a umytú ryžu. Zalejeme vývarom (na jeden diel ryže 1½ až 2 diely vývaru podľa potreby). Zľahka premiešame, pridáme biele víno a prikryté necháme dusiť (asi 15-20 minút). Rizoto musí byť vláčne a šťavnaté. Podávame s nasekanou petržlenovou vňaťou a strúhaným parmezánom.
Dobrú chuť !

Ryba na hríboch

31. ledna 2010 v 10:18 recepty
  • 0,2 kg lososa
  • 0,1 kg hladkej múky
  • 5 cibúľ
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 3 citróny
  • 1 kyslá smotana
  • 300 g hríbov
  • 0,1 l olivového olej
  • mletá červená paprika
  • korenie na ryby
  • univerzálne dochucovadlo
  • rasca
  • soľ
  • čierne korenie
Rybu osolíme, okoreníme čiernym korením a korením na ryby, obalíme v zmesi múky a červenej papriky. Opečieme na olivovom oleji z oboch strán do zlata. V druhej panvici orestujeme hríby na olivovom oleji, pridáme soľ, univerzálne dochucovadlo a rascu. Keď sú hríby takmer hotové, pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu a podusíme. Tesne pred dokončením pridáme ešte nakrájanú jarnú cibuľku. Hríby primiešame k rybe. Podávame pokvapkané citrónom a ozdobené kyslou smotanou.

penne s hríbami

31. ledna 2010 v 10:17 recepty
  • 0,5 kg cestoviny penne
  • 1 smotana na varenie
  • 0,1 l olivového oleja
  • 0,25 kg hríbov
  • 1 cibuľa
  • 0,1l bieleho vína
  • biele korenie
  • soľ
  • univerzálne dochucovadlo
  • petržlenová vňať
  • strúhaný parmezán
Cestoviny varíme 8 minút vo vriacej vode, potom prilejeme studenú vodu, necháme ešte 4 minúty stáť a nakoniec penne scedíme. Na cibuľke podusíme nakrájané hríby, osolíme, okoreníme a pridáme zeleninové dochucovadlo. Podlievame vínom. Hotové hríby zahustíme smotanou, krátko povaríme a pridáme petržlenovú vňať. Podávame posypané strúhaným parmezánom.

Cesnaková nátierka Labudovcov

30. ledna 2010 v 11:24 recepty
  • 15 dkg eidamu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 smotana
  • soľ
  • príp. 1 lyžica majonézy
Do nastrúhaného eidamu pretlačíme cesnak, pridáme smotanu a osolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj lyžicu majon

Cestovinový šalát Labudovcov

30. ledna 2010 v 11:23 recepty
  • 400 g cestovín
  • 150g - 200g sušených paradajok
  • 100g olív
  • 1 väčšia konzerva tuniaka /vo vlastnej šťave/
  • 2-3 čerstvé paradajky
  • olivový olej
  • petržlenová vňať
  • soľ podľa potreby
Do uvarených cestovín postupne pridávame všetky ostatné suroviny. Začneme tuniakom, paradajky nakrájame na pásiky, pridáme olivy, dochutíme olejom a soľou podľa potreby a posypeme petržlenovou vňaťou.

Avokádová nátierka

30. ledna 2010 v 11:21 recepty

  • 2 avokáda
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g taveného syru
  • soľ
  • pár kvapiek olivového oleja a citrónovej šťavy
Avokádo ošúpeme a roztlačíme, cesnak pretlačíme, všetko zmiešame so syrom, môžeme rozmixovať, dochutíme.

Krabí šalát

30. ledna 2010 v 11:20 recepty
  • 1 balíček surimi krabích tyčiniek
  • 3-4 jablká
  • 1 hruška
  • hrozno
  • 15 dkg eidamu na kocky
  • 2 kyslé smotany
  • bazalka, soľ
  • pár kvapiek olivového oleja a citrónovej šťavy
Všetko nakrájame na kúsky, zmiešame, ochutíme.

Trojica nátierok

30. ledna 2010 v 11:19 recepty
Do každej nátierky:
  • 1 syr Bambino
  • 2-3 lyžice smotany
  • soľ
  • biele korenie
Všetky suroviny spoločne rozmixujeme.
Do paradajkovej nátierky pridáme ešte 1 väčšiu paradajku.
Do paprikovej nátierky pridáme ešte 1 zelenú papriku
Do cesnakovej nátierky pridáme 2-3 strúčiky cesnaku, sladkú chilli omáčku a a pažítku.
Rozmixujeme.

Tigrie krevety so cherry paradajkami

30. ledna 2010 v 11:18 recepty
  • 200 g tigrích kreviet
  • lyžica masla
  • cherry paradajky
  • listy zeleného šalátu
  • olivový olej
  • citrón
Tigrie krevety zľahka opečieme na masle, do ktorého sme pridali 3 roztlačené strúčiky cesnaku. Uložíme na listy zeleného šalátu, obložíme cherry paradajkami, podľa chuti pokvapkáme olivovým olejom a šťavou z citróna.

Restovaná hliva na slanine, s tymiánom a šalátom z červenej mrkvy

30. ledna 2010 v 11:16 recepty
Potrebujeme:
  • 150g hlivy
  • 50g slaniny
  • 1 červená mrkva
  • 20g masla
  • tymián
  • strúčik cesnaku
  • čerstvé mleté korenie
  • soľ
  • 1 petržlen
  • 2 zemiaky
  • pór - kúsok zelenej časti na chuť
Postup:
Na panvici si orestujeme slaninu, pridáme cesnak a tymián, očistenú hlivu, okoreníme a osolíme. Medzi tým si dáme variť zemiaky pokrájané na menšie kúsky. Petržlen očistíme a najemno ho nastrúhame. Hlivu na panvici pretočíme a odstavíme. Keď je hliva hotová, vyberieme ju na tanier a do výpeku z hlivy vsypeme predvarené zemiaky, nastrúhaný petržlen a pór. Jemne orestujeme a naložíme na hlivu. Vrch posypeme strúhanou mrkvou a celé jedlo prelejeme maslom, ktoré nám zostalo v panvici.

Dobrú chuť!